Hoe werkt Wiklab

Wikken en wegen

Er komt nogal wat bij kijken als je een belangrijke keuze moet maken. Als je een nieuw huis gaat kopen bijvoorbeeld. Of een nieuwe fotocamera. Bij dat soort keuzes ga je niet over één nacht ijs. Je raadpleegt verschillende bronnen en overlegt met goede vrienden. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën. Maar wat vind je nou zelf het belangrijkst? Met het Wiklab kun je orde scheppen in de chaos en uitvinden wat je écht belangrijk vindt.
 

stap1Wikken

Speel het spel en laat je inspireren

wikken Welke kenmerken zijn nou echt belangrijk bij je keuze en welke niet? We hebben voor een aantal onderwerpen de kenmerken geselecteerd die veel mensen belangrijk vinden. Bij het wikken bieden we je die paarsgewijs aan.

De vraag aan jou is steeds: welke van de twee kenmerken vind jij het belangrijkst? Iedere keer bieden we je zo twee andere kenmerken aan en iedere keer moet jij aangeven welke jij het belangrijkst vindt. Vaak zal dat een makkelijke keuze zijn en soms is die misschien wat lastiger. Maar je moet er steeds gewoon één van de twee kiezen.

We hebben ons best gedaan om alle kenmerken die belangrijk zijn voor je keuze aan het Wiklab toe te voegen. Misschien zitten er zelfs wel kenmerken waarvan je zelf nog helemaal niet bedacht had dat ze belangrijk zouden kunnen zijn. Op die manier kan het Wiklab je inspireren bij je keuze.

 

Ontdek wat jij belangrijk vindt

rangordelijst Terwijl jij lekker aan het wikken bent, zetten wij alle kenmerken voor je op een rijtje. Bij iedere keuze die je maakt, werken we achter de schermen de volgorde bij. We geven in beeld aan hoe betrouwbaar de resultaten zijn. Het is belangrijk dat je lang genoeg blijft wikken, want hoe langer je speelt, hoe nauwkeuriger de ranglijst wordt.

stap2Wegen

vergelijk je keuzeopties

wegen Als je lang genoeg hebt zitten wikken, weten we welke kenmerken voor jou heel belangrijk zijn en welke wat minder. Op basis daarvan kunnen we ze weegfactoren geven die goed overeenkomen wat jij belangrijk vindt. Bij het wegen kun je de ranglijst vervolgens gebruiken om opties waar je tussen twijfelt met elkaar te vergelijken.

In de ranglijst kun je de opties toevoegen die je met elkaar wilt vergelijken. Dat kunnen er minimaal twee zijn en maximaal vijf. Bij iedere optie kun je voor ieder kenmerk een score opgeven van nul tot vijf sterren. Voldoet een optie helemaal niet aan je eisen voor een bepaald kenmerk? Dan geef je nul punten. En voldoet een optie juist best wel goed? Dan geef je er vier of vijf.

Misschien staat er een kenmerk op de lijst dat voor jou helemaal niet zo belangrijk is. Dan wil je dat natuurlijk niet meenemen bij je keuze. In dat geval kun je dat kenmerk gewoon uitvinken. We tellen deze dan niet meer mee.

 

Maak je keuze

resultaten Op basis van de weegfactoren en de scores rekenen wij voor iedere optie een totaalscore voor je uit. Iedere keer dat je een nieuwe score toevoegt of een bestaande score aanpast, berekenen we een nieuwe totaalscore. Het wordt nu een stuk eenvoudiger voor je om een keuze te maken, want de optie met de hoogste totaalscore voldoet het beste aan je eisen!

Met het Wiklab ontdek je wat je écht belangrijk vindt. Het Wiklab inspireert en helpt je bij het maken van een goede keuze.

Doe een suggestie

Heb je ook moeite met kiezen maar staat het onderwerp van je keuze niet op deze site? Laat het ons weten, zodat we het onderwerp toe kunnen voegen.

Suggestie